Van harte welkom op onze site! Hier vindt u alle informatie en geschiedenis terug over het rijke verleden van Belgisch en Nederlands Limburg. We hoeven er niet bij te zeggen dat deze bouwwerken nog steeds in grote getale aanwezig zijn in de regio. Sommigen hebben de tand des tijds nauwelijks doorstaan. Anderen zijn dan weer erg goed onderhouden en ondergaan nog steeds regelmatig een restauratiebeurt.

Elk kasteel is een stille getuige van een boeiende geschiedenis. Het mag dan ook niet verbazen dat bij veel bouwwerken het eeuwenlang kon duren eer ze afgewerkt waren. Sommige van die kastelen werden daarna in een mum van tijd tot een ruïne herleid. Vaak werd dan later een landhuis op de bestaande fundamenten gebouwd. Heel wat kastelen zijn ook afgebroken omdat ze verkommerden door het tekort aan onderhoud. Zelfs vandaag zijn er nog veel prachtige kastelen die door geldtekort langzaam maar zeker in een ruïne veranderen.

Op onze site proberen we de geschiedenis van de Limburgse kastelen zo goed mogelijk bij te houden. Het zal u niet verbazen dat we daarom geregeld artikels en teksten moeten aanpassen. We proberen zo goed mogelijk om te springen met betrouwbare informatie. Geschiedenis is dynamisch en moet kritisch benaderd worden. Elke dag worden er nog nieuwe dingen uit het verleden ontdekt. Heeft u zelf opmerkingen of fouten ontdekt? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Ook indien u specifieke vragen heeft, willen we deze graag in onze speciale rubriek behandelen. We danken u alvast voor uw bezoek en hopen dat we u kunnen boeien!