Hever_Castle_Village

Het Dagelijks Leven Rond Een Kasteel

Hever_Castle_VillageHet uitzicht van een middeleeuws kasteel was anders dan hoe we het vandaag zien. Vaak groeide er een volledig dorp of zelfs een stad rond. Mensen wilden zelf graag dicht wonen bij een kasteel zodat ze zich daar konden verschuilen bij vijandelijke raids. Zo’n dorp was volledig zelfvoorzienend: eigen boerderijen, dieren, ambachtslieden, … In tegenstelling tot vandaag, was het grootste deel van de bevolking (negentig procent) intensief bezig met landbouw. De landbouwtechnieken waren onderontwikkeld: ploegen, zaaien, oogsten was zwaar werk. De opbrengsten lagen ook veel lager en in geval van misoogst was het gewoon honger lijden.

De heer van het dorp inde belastingen voor de opbrengsten op zijn grond. Hij stond ook in voor de veiligheid. Wanneer een vijandelijk leger, plunderende Vikings of roversbendes de buurt kwamen teisteren, konden de dorpelingen zich verschuilen binnen de veilige muren van het kasteel. Het was ook de heer die toezag op de orde in het dorp. Strikte wetten en rechten bestonden er niet, behalve de wet van de sterkste.

Het leven was er geen pretje. De mensen waren ondervoed en moesten alsnog intensieve arbeid leveren. Het tekort aan hygiƫne en medische kennis leidde vaak tot besmettelijke ziekten. De veiligheid werd constant bedreigd door struikrovers en oorlogen. Het was dan ook geen toeval dat veel mensen heil gingen zoeken in de kerken. Die steeds meer een vaste waarde betekenden in de middeleeuwse dorpen. De heer had zelf ook baat bij de geestelijken in zijn nabijheid. Geestelijken of clerus waren vrijwel de enigen die konden lezen en schrijven, en leverden zo hun diensten aan het hof.

Vanaf de dertiende eeuw zorgde een beter klimaat en efficiĆ«ntere landbouwtechnieken voor dat er meer werd geoogst. Dit betekende een surplus die verkocht kon worden op de markt. Deze vooruitgang betekende dat er minder mensen zich moesten bezighouden met de voedselvoorziening. Ze konden zich nu op andere taken toeleggen zoals weven, smeden, handelen, bouwen… Dit leidde tot grote economische vooruitgang, wat uiteindelijk zorgde voor een algemeen progressie in de middeleeuwse samenleving.